Zbog pojave i širenja korona virusa, formiran je Krizni štab Općine Sanski Most kojeg čine predstavnici ustanova i institucija koje su zadužene za pomenutu problematiku.

Ovom prilikom prisutni su upoznati s mjerama donesenim na nivou BiH i Federacije BiH o proglašenju vanrednog i stanja prirodne nesreće. Također, danas je donesena odluka kako se, u cilju prevencije, praćenja i suzbijanja moguće zaraze na raspolaganje stavljaju budžetska sredstva koja su namjenjena u ove svrhe, a istaknuto je kako će Sanski Most iz budžeta USK dobiti dodatnih 30 hiljada maraka.

Krizni štab će u narednom periodu donositi potrebne mjere, a već sutra će se, nakon što budu poznate mjere na kantonalnom nivou, odrediti mjere u pogledu ograničenja rada općinskih ustanova i institucija, ugostiteljskih, uslužnih i drugih objekata.

Do zaključenja ovog priloga sastanak Štaba kantonalne uprave civilne zaštite USK nije bio okončan, ali se očekuju radikalne mjeru u cilju da se smanji kretanja i okupljanje građana, kako bi se pokušalo spriječiti širenje koronavirusa na području USK.

U Sanskom Mostu još uvijek nema evidentiranih osoba zaraženih korona virusom, ali je istaknuto kako najveći problem u ovome trenutku predstavljaju građani kojima je propisana samoizolacija, a oni ne poštuju preporuke o mogućim opasnostima od prenošenja zaraze izlažu druge.

Takvih registrovanih lica na području Sanskog Mosta ima preko 70 i radi se mahom o građanima koji su doputovali iz zemalja gdje su žarišta korona virusa.

U ovome trenutku, kako je istaknuto, mjere koje će se intenzivno provoditi su dezinfekcija javnih prostora i ustanova, te čišćenje i pranje ulica. Na građane Sanskog Mosta još jednom se apeluje da situaciju shvate krajnje ozbiljno, da izbjegavaju masovna okupljanja i da se po mogućnosti što manje kreću.

Također, u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica, Crvenim križem i Centrom za socijalni rad biće načinjen plan kako da se pomogne starijim osobama da se one ne bi izlagale kretanju na otvorenom i opasnosti da se zaraze. Krizni štab će pratiti situaciju i shodno njenom kretanju donositi odgovarajuće mjere o čemu će građani biti pravovremeno informisani.