Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) naredio je zatvaranje ugostiteljskih objekata, fitnes – centara, frizerskih i kozmetičkih salona, te obustavio rad kulturnih institucija.

Ovakva naredba izdana je s ciljem daljeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane koronavirusom, te stupa na snagu odmah.

“Naredbom Kriznog štaba potpuno se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane, te pića. Ovo se odnosi na restorane, picerije, slastičarne, ćevabdžinice, diskoteke, noćne klubove, kafiće, ali i sportske kladionice i kazina. Ovo se neće odnositi samo na ugostiteljske objekte koji se pismenim putem prema Kriznim štabovima gradova i općina izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane i pića, uz obavezno pridržavanje mjera zaštite. Naredba će važiti za period od najmanje 15 dana”, stoji u saopštenju Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona.

Naredbe o potpunoj obustavi rada odnose se i na kina, muzeje i galerije, igraonice, ali i gradske pijace. Zabranjeno je i okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, te parkovima, ali i provođenje vjerskih obreda svim konfesijama na području kantona – koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja vjernika na jednom mjestu.

Vlada Unsko-sanskog kantona je na prijedlog Kantonalne uprave Civilne zaštite donijela i Odluku o korištenju sredstava posebne naknade za provođenje preventivnih mjera zaštite.

“Provođenje preventivnih mjera dezinfekcije objekata od izuzetnog je značaja za sprečavanje širenja bolesti izazvane novim koronavirusom i značajno doprinosi cjelokupnom poboljšanju epidemiološke situacije. Sredstva u iznosu od 210.000 KM bit će raspoređena svim gradovima i općinama”.

Izvor

Inmedia.ba