Sanski Most - općina koja leži na devet rijeka i ima veoma bogato kulturno-historijsko naslijeđe uskoro će dobiti Turističku zajednicu. Odluku je donijelo Općinsko vijeće, a od ove institucije imaju velika očekivanja.

Sa svojom prirodnom i kulturnom baštinom Sanski Most predstavlja pravi turistički biser ovoga kraja. Sve više ljudi iz zemlje i regiona posjećuju atraktivne lokacije poput vodopada Blihe, Hrustovačke pećine, ali i Bobijaškog oka – skrivenog jezera koje je jedno od rijetkih u državi u kojem živi čovječija ribica.

„Ustanovili su još tada postojanje proteusa u Jelašanskom polju odnosno u estaveli Oko. Ona zasigurno živi na određenoj temperaturi od devet stepeni i u izrazito čistoj vodi", pojašnjava Emir Trožić, inžinjer hidrotehnike.

Mogućnosti za razvoj turizma na području Sanskog Mosta su velike i upravo to je glavni razlog zašto je Općinsko vijeće donijelo odluku o postupku formiranja Turističke zajednice.

"Završene su one osnovne pretpostavke kada je u pitanju dokumentacija, pripremljeni su svi oni pravni akti koji su nekakav preduslov i ono što treba biti u narednom periodu je da OV imenuje v.d direktora koji će ući sam u formiranje Turističke zajednice što se relativno brzo završi", istakao je Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

U Sanskom Mostu su optimistični da će se turizam nakon formiranja Turističke zajednice ubrzano razvijati.

"Prvo izdefiniramo šta su prioriteti jer kad počnete raditi sve faktički ne napravite ništa, bitno je da se poredaju koraci, šta nam je bitno u 2023,4,5,6.. i da te osnove budu realne", dodaje Hasanbegović.

Budžetom Općine Sanski Most za tekuću godinu već su planirana značajna sredstva za rad Turističke zajednice, kao i razvoj turizma općenito.

Prilog možete pogledati klikom na ovaj link:

https://federalna.ba/sanski-most-ce-uskoro-dobiti-turisticku-zajednicu-nadlezni-se-nadaju-ubrzanom-razvoju-turizma-fp1bl