Prije 5 godina su pokrenute aktivnosti na realizaciji ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta, kako za općinu Sanski Most, tako i za mještane koji ovdje žive. Svi se nadaju da svaki novoasfaltirani metar puta vraća nadu u ponovno oživljavanje ovog područja. To se posebno odnosi na mještane katoličke vjeroispovijesti župe Sasina, koji danas u manjem broju nego što je to bilo prije rata naseljavaju ovo područje. Bitno je naglasiti da je posljednjim radovima obuhvaćeno i asfaltiranje lokalnog puta do obližnje katoličke crkve u dužini od 100 metara, čime su vjernici po prvi put dočekali asfalt do crkvenog dvorišta. Kako su istakli svećenik Adolf Višaticki, i časna sestra Miroslava Pusić, ovaj put znači veliku radost za sve mještane koji ovdje žive.

“Jednom je naš Biskup kazao zgodno da kad ide po svojoj biskupiji onda lako otkrivam gdje su moji vjernici, oni su tamo gdje nema asfaltiranog puta. Evo sad smo dočekali a morali smo čekati dugo da prethodna država propadne i da se stvori neka druga država, ona koja će više voditi računa o ovim ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini, koji je žele vidjeti i ljepšu i prikladniju za život u njoj. Evo i ja  sam jedan od tih koji svoju Bosnu volim, cijeli sam svoj život i cijeli životni vijek bio u Bosni i tijekom rata cijelo vrijeme sam bio u Bosni i želim ovu našu Bosnu doživjeti i ljepšu i sigurniju i ugodniju za život ljudi koji će u njoj živjeti. Vidimo da politika se bori da učini ove krajeve ljepše i ugodnije za život i treba im u tome pomoći i čestitati. Svima onima koji žele da baš ova zemlja, ovako lijepa, od Boga stvorena bude ugodna i za običnog čovjeka koji u njoj živi, a ne da nažalost iz nje mora bježati i tražiti kruha nad pogačom, a neće naći ovu ljepotu da ne znam kamo ode”, istakao je župnik Višaticki.

“Hvala lijepa svima koji su imali razumijevanja i srca za nas ovdje koji smo taj asfalt očekivali tolike godine. Šta bi naši pokojni rekli koji su se nadali i nadali a nisu to dočekali? Evo mi ipak jesmo. Hvala načelniku i svima drugima koji su nam ovo priuštili i omogućili da možemo koliko-toliko živjeti bez one prašine koja nas je toliko gušila”, poručila je časna sestra Miroslava.

Federalni poslanik Asim Kamber je uspio izlobirati da ovaj projekat u dva navrata dobije financijsku podršku sa viših nivoa.

„Kada se lokalna vlast opredijelila da je put prema Banjaluci od strateškog značaja uspjeli smo dogovoriti dva granta za njegovu realizaciju. Zahvaljujući tim sredstvima i podršci Direkcije cesta mi smo uradili dvije dionice od po dva kilometra, a ova treća koja se danas asfaltira je najkraća ali i najznačajnija jer nas spaja sa prije rata asfaltiranim dijelom puta od Sasine prema Bronzanom Majdanu. Što znači da iza sebe imamo preko 6,5 kilometara nove trase prema Banjaluci i da nam ostaje još jedna dionica do entitetske linije cirka oko 2,5 kilometra. Već smo otpočeli razgovore sa Vladom Federacije da se osiguraju financijska sredstva i za ovaj preostali dio. Učinit ćemo sve da ovaj put što prije i završimo a pokrenuli smo i njegovu prekategorizaciju u magistralni put čime bi osigurali osim uređenja i njegovo kvalitetno održavanje. U svakom slučaju ćemo sve učiniti da približimo Sanski Most i Krajinu u cjelini koridorima europske putne mreže“, istakao je Kamber. 

Načelnik općine Faris Hasanbegović je u izjavi za medije naglasio da je ovo: “Za nas generacijski projekat, spajanje Sanskog Mosta sa Banjalukom. Za Sanski Most izgradnja puta do Banjaluke ima strateški značaj, obzirom da bi se realizacijom tog projekta značajno skratilo putovanje između dva grada. Za nas je ovaj projekat prvenstveno bitan i zbog razvoja privrede jer se uz sve kvalitetne putne komunikacije razvijaju i industrijske zone, a to onda znači i novo zapošljavanje. Nama je sve skupa u dijelu Federacije i manjeg BH entiteta ostalo  manje od 8 kilometara za uraditi, od čega je jedna trećina na našem području, zbog čega sam uvjeren da ćemo već u narednoj godini pratiti daljnje polaganje asfalta na ovoj  trasi. U stalnim smo pregovorima sa Vladom Federacije i drugim nivoima vlasti da se osiguraju sredstva za daljnju realizaciju. Mi smo u ovom dijelu uradili i dio male dionice lokalnog puta jer su sami mještani istaknuli koliko im to znači, a naš je cilj da svakom našem sugrađaninu osiguramo jednake uslove za život. Na kraju se zahvaljujem svima onima koji su sa viših nivoa vlasti podržali ovaj projekat, svakako i našim vijećnicima pa i našim građanima koji su se zajedno s nama opredijelili da ovaj projekat za našu cjelokupnu općinu ima strateško značenje”, istakao je u izjavi za medije načelnik Hasanbegović. 

Isto tako, predstavnici lokalnih vlasti i naši građani se nadaju kako će i vlasti u Republici Srpskoj omogućiti da se asfaltira preostali dio puta od entitetske granice do Bronzanog Majdana, o čemu su ranije već vođeni pregovori.