U Mjesnoj zajednici Tomina završeni su svi radovi na asfaltiranju lokalnih puteva. Radi se o značajnom projektu kojeg su prije izvjesnog vremena inicirali vrijedni mještani ovog naselja, i koji je napokon i realiziran. A kako bi se na prigodan način obilježio ovaj događaj, jučer je i organizovana svečanost na kojoj je upriličeno otvaranje puta. U prisustvu predstavnika društveno-političkog života općine Sanski Most, brojnih mještana i ostalih gostiju, svečanim presijecanjem vrpce ozvaničen je kraj radova na ovom projektu, a novoasfaltirana saobraćajnica simbolično je puštena u upotrebu.

Hasib Kumalić, predsjednik MZ Tomina je istakao kako je za sve Tominjane ovo veliki dan, kako za one koji žive ovdje, tako i za one koji su u dijaspori, jer bez njihove podrške ovaj projekat teško bi bilo realizirati do kraja. Ukupna vrijednost cijele investicije iznosila je preko 400.000 KM, a implementator projekta je Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu. Kompletna financijska konstrukcija je osigurana zajedničkim učešćem općine Sanski Most i mještana.

Mještanin Jasmin Midžan je cijeli radni vijek je proveo u Hrvatskoj, da bi nakon penzionisanja došao u svoje rodno mjesto. Kako kaže, nakon povratka iznenadio se entuzijazmom ljudi koji su uključeni u rukovodeće organe mjesne zajednice, i koji žele Tominu napraviti ugodnijim i ljepšim mjestom za življenje. Sličnog je mišljenja i Hasan Mušić, koji se nakon 45 godina života i rada u Njemačkoj vratio u Tominu, i koji koristi svaku priliku da pomogne njenoj izgradnji i razvoju, ulažući vlastita sredstva ali i na druge načine. U realizaciju ovog projekta od prvog dana, kako su krenuli radovi, odnosno od 31. maja ove godine, bio je uključen i Dževad Kerić, koji je u ime građevinskog odbora istakao da su radovi uz mala zakašnjenja ipak urađeni na kvalitetan način.

Vrijedni mještani Tomine su ovom prilikom organizovali svečanost kako bi ozvaničili ovaj događaj, a ispred organa Mjesne zajednice uručene su i zahvalnice svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta. Između ostalih, zahvalnica je uručena i zastupniku u Parlamentu Federacije BiH, Asimu Kamberu.

Osim zahvalnice zbog ličnog financijskog učešća u projektu, tominske hanume su uz bosanske specijalitete za goste, za Kambera pripremili tepsiju domaće lutme, štoje bio povod da im se Kamber obrati, ističući važnost ovog projekta koji je dostigao iznos od oko pola miliona KM: „Ogroman je to projekat i za malo jaču općinu, a kamoli vašu mjesnu zajednicu, zbog toga čestitam svima vama i posebno vašim ljudima u dijaspori, koji su patriotizam u ratu dokazivali podrškom našim oslobodiocima, a u miru doprinosom u izgradnji naše općine.“ Kamber je prisutne Tominjane podsjetio da je bio jedan od zastupnika u Parlamentu F BiH koji su izglasali Zakon o lokalnoj samoupravi. Te da je taj zakon omogućio građanima da budu istinski sukreatori svih aktivnosti i posebno onih u realizaciji projekata. „Vi ste ovaj projekat dogovorili zajedno s nama, vi ste ga u značajnom iznosu financirali i nadzirali njegovu realizaciju i danas ste s pravom zadovoljni. Međutim, takva je praksa u Sanskom Mostu prekinuta. Neke političke stranke koje u svom nazivu imaju narod i demokraciju upravo su ovaj zakon doveli u pitanje. Mislim tu prije svega na NiP, NES, SDP i sve one koji su glasali protiv ovog i protiv projekta infrastrukture u Zdeni, a vama i komšijama Kijevljanima su namijenili deponiju. Nedopustivo je da se vode bile kakve političke borbe preko leđa naših građana. To je razlog zbog kojeg vam na kraju želim poručiti da ćemo mi iz SDA ostati uz vas i sve vaše i buduće projekte“, istakao je Kamber.

Ukupno je asfaltirno oko 2,5 kilometara lokalnih puteva, s tim da se od toga 750 metara odnosi na asfaltiranje makadama, a preostali dio na presvlačenje i proširenje postojeće putne mreže. Bitno je napomenuti i da su mještani Tomine dali ogroman doprinos ovom projektu, pogotovo oni koji žive u dijaspori, te je na kraju ukupna investicija sa dodatnim finansiranjem dostigla cifru od pola miliona maraka. Pored asfaltiranja puteva, uređene su i trotoarske površine kao i sistem za odvodnju oborinskih voda. Načelnik općine sanski Most Faris Hasanbegović je pohvalio angažman i istrajnost mještana, koji su od prvog dana vjerovali u realizaciju projekta, zbog čega su imali i podršku općine. Kako je istakao, općina na ovom neće stati te će u narednom periodu podržati i ostale projekte.

„Primjetan je entuzijazam mještana od prvog dana i inicijalnih razgovora koje sam vodio sa mještanima, zbog čega je općina od starta dala podršku ovom projektu. Sve je ovo doprinijelo ljepšem izgledu ovog mjesta, tako da je Tomina što se tiče infrastrukture trenutno jedna od najuređenijih mjesnih zajednica na području općine. Sa rukovodstvom mjesne zajednice smo nedavno dogovorili i da u naredne četiri godine, u okviru programa namijenjenog mjesnim zajednicama, zajedno realizujemo nekoliko projekata u vrijednosti od  100. 000 maraka“. Općinski načelnik je na kraju istakao kako je današnji skup, sa ovolikim brojem ljudi, koje krasi zajedništvo, najljepša slika koja se iz Tomine može poslati. Inače, i Mjesna zajednice Tomina, poput i većine naseljenih mjesta na području općine, ima brojnu dijasporu, i veliki broj stanovnika ovog mjesta je svoj život vezao za neku inostranu zemlju. Međutim i pored toga, mještani iz dijaspore svaku priliku koriste kako bi se uključili u sve akcije koje su u posljednje vrijeme pokrenute u Tomini, a dokaz tome je i ovaj projekat, koji je zajedničkim angažmanom svih Tominjana uspješno okončan.