Zdravstveno epidemiološka situacija u Sanskom Mostu je veoma povoljna i svi testovi koji su u proteklom periodu upućivani na analizu u Sarajevo bili su negativni na virus korona.

U Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja su nam potvrdili kako se testiranja obavljaju selektivno i da su danas brisevi uzeti od sedam osoba i potom poslati na analizu.

U narednim danima uslijediće testiranje 50 zdravstvenih radnika i radi se o aktivnostima koje se provode po nalogu Ministarstva zdravstva USK. Podsjećamo da je do sada u Sanskom Mostu na virus kovid 19 testirano preko 400 osoba i da su zabilježena četiri pozitivna slučaja.

Sve ove osobe bile su asimptomatski bolesnici i u međuvremenu su prebolovali bolest. Odlukom Štaba Civilne zaštite FBiH ukinuta je mjera samoizolacije za građane BiH koji dolaze iz inostranstva, tako da više nema osoba u karantinu. I

pored ukidanja brojnih restriktivnih mjera u proteklom periodu i dalje je na snazi mjera održavanja socijalne distance, kao i upotreba zaštitnih maski.

U sanskim zdravstvenim ustanovama uspostavljen je normalan režim rada s tim da se svi pacijenti, prije odlaska liječnicima, trebaju telefonski najaviti i zakazati termine.

Izvor
Inmedia.ba