Zbog pandemije COVID-19 na graničnim prijelazima vrše se sanitarni nadzori putnika nakon čega budu izdate naredbe osobama dolaze iz inostranstva idu u kućnu izolaciju od 14 dana.

Međutim, građani i dalje prijavljuju brojne slučajeve nepoštivanja mjera izolacije. Posebno je to uočljivo u manjim mjestima. 

I u Sanski Most je proteklog vikenda došao veći broj naših sugrađana iz zemalja pogođenih virusom korona.

Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federacije BiH.

Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom radi daljnjih uputa.

Samoizolacija – to je jedna od riječi dana, shvaćaju li ljudi šta ona znači? Neki kažu da će biti malo kući pa će skočiti do kioska nešto kupiti…

Ne, ne, to se mora striktno shvatiti jer to ‘malo’ – možete doći blizu nekoga na blagajni, šalteru. Nemojmo ugrožavati druge i biti odgovorni za tuđu bolest i smrt.

U Unsko sanskom kantonu još uvijek nema osoba zaraženih korona virusom, a građani su još jednom pozvani da slijede sve upute koje izdaju nadležne institucije.

Kontakt telefonski brojevi povodom aktuelne epidemiološke situacije i pojave Corona virusa (COVID-19).

Unsko-sanski kanton – 037/351-799, 061/957-439

Preuzeto sa
Inmedia.ba