Općinski načelnik Faris Hasanbegović nedavno je potpisao Sporazum o saradnji na realizaciji programa mjera podrške energetski siromašnim domaćinstvima.
Riječ je o Programu koji se odnosi na mjeru podrške energetski siromašnim domaćinstvima kako bi ista prevazišla rast cijena računa za grijanje u grijnoj sezoni 2022/2023. godina.

Nakon potpisivanja Sporazuma objavljen je Javni poziv 23. oktobra 2023. godine, te je tako  Općina Sanski Most samo u protekloj sedmici zaprimila ukupno 960 prijava po ovom javnom pozivu.

U Programu utroška sredstava prepoznate su četiri kategorije domaćinstava koje imaju pravo na pomoć, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i Evropske komisije riječ je o domaćinstvima
u kojima žive: penzioneri sa minimalnom penzijom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječijeg doplatka, te jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznatog identiteta ili jedan roditelj preminuo.

Suština je da ovu pomoć dobiju ona domaćinstva kojima je najpotrebnija radi subvencioniranja troškova grijanja u predstojećoj grijnoj sezoni.

Kako su kazali iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, očekuje se da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine, a prema procjenama, iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

Javni poziv otvoren je do 10. novembra 2023. godine.

sanski most2