Općinski načelnik Faris Hasanbegović boravio je u prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je potpisao predmetni Sporazum sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem.

Riječ je o Programu koji se odnosi na mjeru podrške energetski siromašnim domaćinstvima kako bi ista prevazišla rast cijena računa za grijanje u grijnoj sezoni 2022/2023. godina.

Nakon potpisivanja Sporazuma najavljeno je da će Javni poziv biti objavljen 23. oktobra 2023. godine, a  prijavni obrasci će biti dostupni na službenim stranicama, pa tako i na zvaničnoj web stranici Općine Sanski Most, kao i u službenim prostorijama Organa uprave Općine Sanski Most, a sve  pojedinosti će biti objavljene naknadno uz tekst Javnog poziva.

U Programu utroška sredstava prepoznate su četiri kategorije domaćinstava koje imaju pravo na pomoć, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i Evropske komisije riječ je o domaćinstvima u kojima žive: penzioneri sa minimalnom penzijom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječijeg doplatka, te jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznatog identiteta ili jedan roditelj preminuo.

Suština je da ovu pomoć dobiju ona domaćinstva kojima je najpotrebnija radi subvencioniranja troškova grijanja u predstojećoj grijnoj sezoni.

sanski most

Kako su kazali iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, očekuje se da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine, a prema procjenama, iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

Općinski načelnik Faris Hasanbegović je nakon potpisivanja Sporazuma izrazio zahvalnost Federalnoj vladi i resornom ministarstvu, kao i Evropskoj komisiji.

sanski most2