Posjetom spomen obilježju u Grmeču, u petak, 06.10.2023. godine, koje je podignuto poginulim vojnim policajcima, borcima 506. Oslobodilačke brigade 5.Korpusa Armije RBiH koji su svoje živote izgubili u oslobađajućoj operaciji "Sana 95" započeo je program obilježavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta.

Delegacije boračkih udruženja i delegacija Općine Sanski Most na čelu sa načelnikom Hasanbegovićem organizovali su ovih dana niz posjeta šehidskim mezarjima i mjestima stradanja Bošnjaka. Šestog oktobra delegacije su posjetile šehidsko mezarje i spomen obilježje u Vrhpolju, a zatim su se uputili na šehidsko mezarje na Gredi, gdje je takođe proučena fatiha i odata počast nedužno ubijenim žrtvama u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Prisutni su potom posjetili turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića.
Nakon obraćanja Općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata je počast najvećem vojskovođi na našim prostorima, prvom poslijeratnom načelniku Općine Sanski Most, Mehmedu Alagiću.

U subotu, 07.10.2023. g. je organizovan međunarodni turnir kik boks - Galaja,a  nakon toga održane su konjičke trke Memorijal general Mehmed Alagić.

U nedjelju, 08.10.2023.g. organizovana je tradicionalna planinarska šetnja prema Muležu u sjećanje na poginulog pukovnika ARBiH Osmana Porića, kao i šahovski turnir u Domu penzionera za stariju populaciju. Devetog oktobra posjetama spomen obilježjima kod Keramike, u Domazetima, i u Trnovi delegacije i porodice nedužno ubijenih su položile cvijeće i proučile fatihu pred duše nevino ubijenih naših sugrađana.

Danas, 10.10.2023.g. u 11:00 sati planiran je program osnovnih i srednjih škola u Gradskoj dvorani pod nazivom "Djeca Sani za rođendan". Nakon programa, u 12:00 sati predviđena je šetnja od dvorane do Trga ljiljana.  U 13:00 sati će se sa gradskog mosta polagati cvijeće u rijeku Sanu, a potom će se na Trgu ljiljana pred spomenik Oslobodiocima i pred poštom položiti cvijeće, a zatim će se sa početkom u 13:30 sati održati centralna svečanost "28 godina slobode", na Trgu ljiljana. Nakon akademije, na Trgu ljiljana planiran je koncert gdje će nastupiti Semir Cerić Koke, sa početkom u 18:00 sati.

U subotu i u nedjelju, 14. i 15.10.2023.g. u Gradskoj sportskoj dvorani biti će organizovan Međunarodni turnir košarke u kolicima čime će se završiti program obilježavanja Dana Općine Sanski Most. vrhpoljegredaFAJTOVCIgrmecGRMEC 2