U sklopu projekta „Prva pomoć-svuda i za sve“, kojeg predstavnici Crvenog križa Slovenije provode u nekoliko bh. gradova, među kojima je i Sanski Most, održana je pokazna vježba pružanja prve pomoći i upotrebe defibrilatora. Predstavnici slovenačkog Crvenog križa sastali su se i s Farisom Hasanbegovićem, načelnikom Općine Sanski Most, te je tom prilikom potpisan ugovor o donaciji dva eksterna defibrilatora.

kabinet

Na ovome događaju bili su prisutni i predstavnici Ambasade Slovenije u BiH, te Ministarstva odbrane Republike Slovenije, koje podržava ovaj projekat. Inače, ovi uređaji su postavljeni na zgrade općinske administracije na lijevoj i desnoj obali. U sklopu projekta danas su instruktori Crvenog križa Slovenije učenicima medicinske škole, ali i građanima demonstrirali kako se i u kojim slučajevima upotrebljava defibrilator. Radi se o elektromedicinskom uređaju koji pomoću električnog udara, elektrošoka, može normalizirati rad srca u slučaju srčanog zastoja. Podsjetimo da su u okviru projekta „Prva pomoć-svuda i za sve“, predstavniici Crvenoh križa Slovenije, u saradnji s Općinskom organizacijom Crvenog križa Sanski Most, ranije organizirali nekoliko edukativnih radionica na temu pružanja prve pomoći. 

pokazna vjeba

U sklopu projekta, praktičnu i teorijsku obuku prošao je veliki broj volontera Crvenog križa, medicinskog osoblja, policijskih službenika, te posebno omladine koja je pokazale veliki interes za ove aktivnosti.