Zimska sezona već odavno je ispred nas. Iako snijega na području grada nema, već samo u visinskim dijelovima, već odavno su poduzete sve aktivnosti oko održavanja puteva na području općine Sanski Most u zimskom periodu. Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu, koji je u skladu s planom i programom rada nadležan za ove poslove, nedavno je potpisao ugovore sa izvođačima radova za zimsko održavanje gradskih ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva za općinu Sanski Most u sezoni 202/2021 godina.

Općina Sanski Most spremno će dočekati sniježne padavine. Obzirom da je nastupila sezona zimskog održavanja puteva, Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu odabrao je izvođače radova kojima su povjereni poslovi zimskog održavanja kategorisanih i nekategorisanih puteva na području sanske općine. Kako su nam potvrdili iz ove ustanove, zimsko održavanje gradskih ulica i lokalnih puteva u sezoni 2020/2021 dobile su dvije firme. Javno komunalno preduzeće „Sana“ kao i svake godine biće zaduženo za održavanje lokalnih puteva i gradskih ulica koje se nalaze u gradskoj i prigradskoj zoni. Za održavanje ostalih puteva odabrana je firma „Ganić“ iz Sanskog Mosta, koja je zadužena za održavanje puteva i cesta koji prolaze kroz mjesne zajednice.

Inače, po pitanju zimskog održavanja, Sanski Most je podijeljen na pet zona. Prvu zonu koju čine gradske ulice i lokalni putevi koji se nalaze u gradskom i prigradskom području, dok u ostale zone spadaju presotale putne dionice. Inače, u programu zimskog održavanja gradskih ulica i lokalnih puteva na području općine Sanski Most ukupno je uključeno održavanje putne infrastrukture u dužini od 355 kilometara. Iako do sada nisu zabilježene veće sniježne padavine, zimsko održavanje puteva obuhvata period od 15. novembra do 15. marta naredne godine, s tim da u zavisnosti od vremenskih prilika i meteoroloških prognoza može početi prije, odnosno završiti kasnije. Ako izuzmemo nekoliko dana u prethodnom periodu s nešto nižim temperaturama, možemo reći da zima još nije pokazala svoje pravo lice. Meteorolozi u narednim danima najavljuju mogućnost padavina, a iako snijega na području grada nema, već odavno su poduzete sve aktivnosti oko održavanja puteva na području općine Sanski Most u zimskom periodu.