Higijensko epidemiološka situacija u Sanskom Mostu značajno se pogoršala u poslednjih nekoliko dana, a to potvrđuju i rezultati testiranja koji su pristigli jučer u večernjim satima s analize iz Sarajeva.

Prema tim rezultatima, šest osoba iz Sanskog Mosta pozitivno je na virus korona, a kako je za RTV “Sana” potvrdila dr. Nada Elijaš, načelinica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja, radi se o tri klastera.

Najbrojniji je klaster čiji je nulti pacijent žena kojoj je prije nekoliko dana evidentirano prisustvo kovida. Nezavisno od njega, evidentirana su još dva slučaja zaraze.

Ekipa Higijensko epidemiolške službe nastavlja rad na terenu i testiranja svih lica s kojima su u kontaktu bile zaražene osobe. Inače, treba istaći kako je jučer evidentirano ukupno 17 osoba iz Unsko sanskog kantona koje su pozitivne na virus korona, a pored osoba iz Sanskog Mosta, radi se i o šest lica iz Bihaća i četiri iz Cazina.

Prema mišljenju epidemiologa do pogoršanja zdravstvene situacije došlo je uslijed opuštanja velikog broja građana i nepridržavanja propisanih higijensko epidemiološlih mjera. Zbog toga se još jednom apeluje na građane da budu maksimalno odgovorni i da zaštite svoje i tuđe zdravlje.