Općina Sanski Most obavještava obrtnike i poduzetnike sa područja općine da je u sklopu saradnje sa Investicijskom fondacijom IMPAKT osigurana besplatna savjetodavna podrška koja će biti dostupna za vrijeme trajanja  stanja nesreće u Federaciji BiH odnosno dok budu dostupni programi za saniranje negativnih posljedica na poslovanje privrednih subjekata uzrokovanih COVID 19 pandemijom.

Savjetodavna podrška postojećim poduzetnicima i obrtnicima podrazumijeva podršku ekonomista, pravnika i drugih stručnjaka koji će, u saradnji i uz koordinaciju predstavnika Općine Sanski Most, pružati savjete, informacije i pomoć pri korištenju finansijske podrške koja je raspoloživa na različitim nivoima vlasti u BiH.

Općinske vlasti u Sanskom Mostu pripremile su više mjera o tome kako pomoći lokalnim privrednicima da se izbore s ekonomskim teškoćama uslijed pandemije koronavirusa.  Također, stupio je na snagu i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Federacije BiH, dok je Agencija za bankarstvo FBIH donijela Odluku o programu mjera (tzv.moratorij na kredite) koje banke poduzimaju sa ciljem ublažavanja efekata pandemijom  COVID-19. Svi ovi programi imaju zasebnu administraciju, te iziskuju značajan trud da bi im se pristupilo. Kroz savjetodavnu podršku će se poduzetnicima i obrtnicima pomoći da ostvare prava koja im pripadaju.

Svi zainteresovani poduzetnici i obrtnici sa područja Sanskog Mosta koji su zainteresovani za savjetodavnu podršku za prevazilaženje negatvnih posljedica COVID 19 pandemije mogu svoj upit dostaviti putem e-mail adresa:  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. U tekstu mail-a odnosno prijavi je dovoljno da napišete Vaše ime i prezime, da dostavite podatke o Vašem obrtu ili privrednom društvu (naziv, adresu i ID broj), te kontakt detalje (broj telefona).

Pored savjetodavne podrške, zainteresovani će imati pristup platformi www.znanje.berzarada.ba koja sadrži neophodne informacije, formulare i odgovore na najčešće postavljena pitanja o načinima korištenja olakšica/podrške za poduzetnike i obrtnike. Pristup platformi je omogućen samo registrovanim korisnicima, a sama registracija je veoma jednostavna i zahtjeva unos korisničkog imena i šifre.

Kako bi se na adekvatan način oblikovao program savjetodavne podrške za postojeće poduzetnike i obrtnike na području općine Sanski Most, pripremljen je kratak upitnik kako bi se stekao uvid u najznačajnije potrebe za podrškom koje će privrednim subjektima omogućiti normalizaciju poslovanja ali i dalji rast i razvoj. S tim u vezi, pozivaju se poduzetnici i obrtnici sa područja Sanskog Mosta da ispune upitnik na linku

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DQSIkWdsW0yxEjajBLZtrQAAAAAAAAAAAAYAAJoC9UNUMlRHTDA3VEdMMUdMVDJRWldWUTU5SThTUy4u

Odgovori će biti korišteni isključivo u naprijed navedene svrhe i dalje se neće distribuirati.

Mentorski program IMPAKT dio je programa podrške razvoju poduzetništva i očuvanja radnih mjesta pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ koji će se implementirati u 2020. godini na području općine Sanski Most, a u sklopu mjera ekonomskog oporavka i razvoja.