Općinske vlasti u Sanskom Mostu pripremile su više mjera o tome kako pomoći lokalnim privrednicima da se izbore s ekonomskim teškoćama uslijed pandemije koronavirusa, potvrdio je općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, svi prijedlozi biće predstavljeni općinskim vijećnicima i razmatraće se na narednoj sjednici ovog zakonodavnog tijela. „S političkim partijama i vijećnicima razmatraćemo koje bi to mjere bile najefikasnije i najbolje za naše privrednike koji su pretrpjeli ekonomske štete zbog sadašnje situacije.

Želimo da ove mjere usaglasimo i sa višim razinama vlasti. Na nivou Federacije BiH već je donesen odgovarajući zakon koji je stupio na snagu, dok kanton još uvijek nije izdefinisao sav set mjera, a to nam je veoma bitno kako bismo mogli planirati vlastite mjere“, istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, predložene mjere ticaće se određenih olakšica za privrednike, kao što su oslobađanja od plaćanja određenih lokalnih dadžbina.

„Tu su i prijedlozi da Općina plati račune privrednicima u periodu kada nisu bili u mogućnosti da rade, kao što su komunalne usluge odvoza smeća i vodosnabdjevanja.

Također, planiramo i određene mjere pomoći, a s obzirom da su kantonalne vlasti već imale određene intervencije, mi ćemo pokušati da vidimo koje su to djelatnosti koje nisu tretirane s nivoa kantona kako bismo im na odgovarajući način pomogli. Razgovarali smo i sa političkim partijama i smatramo kako ćemo postići kompromis o tome da umanjimo kod za njihovo finansiranje, zatim da pokušamo osigurati dodatna sredstva i da s jednokratnom pomoći pomognemo našim sugrađanima koji su ostali bez posla“, kazao je načelnik Hasanbegović.

Dodao je kako su to samo neke od mjera koje će predložiti Općinskom vijeću uz već provedene mjere u oblasti poljprivrede kojima je stimulisana proljetna sjetva.

„Ovih dana već isplaćujemo prva sredstva u okviru granta od 100 hiljada maraka koje smo osigurali građanima za sjetvu. Obezbjedićemo još dodatnih 100 ili 200 hiljada i ova sredstva će biti također uložena u poljoprivrednu proizvodnju.

Ovdje nije kraj, jer planiramo osigurati još sredstava kroz rebalans budžeta koji bi se trebao dogoditi u mjesecu junu“, izjavio je načelnik.

Prema njegovim riječima, konkretne mjere biće definisane nakon što ih usvoji Općinske vijeće i o njima će javnost biti odmah infromisana.