Sve dok traje opasnost od bolesti Covid-19, a najmanje 15 radnih dana, prema do sada utvrđenim mjerama i preporukama, šalter-sale u općinama rade u smanjenom kapacitetu. Ulaz u šalter-sale je omogućen u manjim grupama, od tri do četiri građana, a svi prije ulaska moraju dezinfikovati ruke. Građanima se također preporučuje nošenje zaštitne maske i rukavica.

Radno vrijeme svih općina uglavnom je skraćeno od 9 do 13 sati. U slučaju da vam je potrebna neka od općinskih službi, nadležni preporučuju kako je najbolje da prije svega telefonski kontaktirate određenu službu kako biste izbjegli kretanje i izlazak iz kuće.

Situacija uzrokovana pojavom i širenjem koronavirusa utjecala je i na rad sudova i tužilaštava koji provode samo hitne slučajeve kakvi su pritvorski predmeti ili predmeti u kojima je došlo do izvršenja krivičnih djela koje nadležni tužioci zajedno s policijom trebaju istražiti.

Radno vrijeme sudova u našoj zemlji skraćeno je od 8 ili 9 do 13 sati, dok građani svoje sudske prijave mogu dostavljati isključivo putem pošte, a informisati se putem telefona i zvaničnih e-mail adresa sudova.

Skraćeno je i radno vrijeme poštanskih operatera, kako šaltera s blagajnama, tako i službi za uručenje poštanskih pošiljki. Iz BH Pošte jučer su obavijestili građane da će BH PostExpress pri CP Sarajevo vršiti prijem najava za dostavu poštanskih pošiljki do 13 sati te da će raditi do 16 sati.

Sve dnevno ažurirane informacije o privremeno zatvorenim poštanskim jedinicama BH Pošte možete pratiti OVDJE, dok izmjene radnog vremena poštanskih jedinica možete pogledati OVDJE.

Hrvatska pošta Mostar poduzela je također mjere s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa. Rad poštanskih ureda HP Mostar u prilagođenom radnom vremenu možete pratiti OVDJE.

U skladu s kriznom situacijom i operater Pošte Srpske je izvršio izmjenu radnog vremena poštanskih jedinica koju možete pogledati OVDJE.

Shodno preporukama kriznih štabova, Porezna uprava FBiH produžila je rok za predaju poreskih prijava do 15. aprila, dok je Porezna uprava RS-a produžila ovaj rok do 30. aprila, a kako bi obveznicima izašli u susret i olakšali im izvršavanje poreskih obaveza.

Radno vrijeme poreznih uprava na području BiH skraćeno je od 8 do 12 sati, dok se pozivaju svi porezni obveznici da porezne prijave dostavljaju elektronski, faksom ili putem pošte na adrese nadležnih organizacionih jedinica.

U ministarstvima unutrašnjih poslova također se radi smanjenim kapacitetom tako da građani moraju čekati u redovima na jednom do dva šaltera. S obzirom da se stvaraju velike gužve zbog onih koji moraju produžiti registraciju automobila, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je kako će tražiti od viših nivoa vlasti da se riješi ovaj problem.

Nadležni apeluju na sve građane da imaju strpljenja i razumijevanja te da poštuju naredbe kriznih štabova. Jedna od njih je i disciplinovano čekanje u redovima uz održavanje preporučene udaljenosti od najmanje jednog metra.

Podsjećamo, u saradnji s lokalnom zajednicom u svim državnim službama provode se dezinfekcije prostora i druge mjere koje su propisala nadležna tijela, dok svi uposlenici koriste maske i rukavice.

Izvor:
Klix.ba