U idućim danima rasti će broj oboljelih. Mnogi od njih neće biti primljeni u bolnice, naprosto jer za to neće biti potrebe. Imati će blagu kliničku sliku i Covid-19 preboljeti će kod kuće. Možda će to sutra biti vaš komšija ili dugogodišnji prijatelj ili član obitelji.

Molimo vas da budete solidarni, odgovorni i razboriti! Osobe koje obole NE SMIJEMO stigmatizirati, jer ćemo na taj način uzrokovati njihov strah i sram. Bolest nije sramota. Ona se može dogoditi svakome od nas.
Ovo je situacija s kakvom se nitko od nas još nije susreo.

Riskirate da svojim agresivnim i osuđujućim ponašanjem prema oboljelima izazovete još veći problem – da oni koji su bolesni ne žele nikome reći da su bolesni. Riskirate da te osobe onda budu prisiljene same izlaziti iz svojih domova i odlaziti u trgovine, apoteke ili još gore – u bolnice. Ako je osoba u vašoj okolini zaražena koronavirusom, nemojte ih odbaciti!

Pomozite im, pružite im podršku, ako im možete dostaviti hranu ili lijekove, učinite to. Naravno, uz sve povišene mjere opreza – to se valjda već podrazumjeva.

Vjerujem da vam ne moramo objašnjavati koliko je opasno pozivati na linč, zahtijevati imena oboljelih i slično.

Apeliramo i na one koji su zaraženi – obavijestite telefonski osobe s kojima ste protekle dvije sedmice bili u kontaktu, jer to je jedini način da se zaustavi širenje epidemije. Naša epidemiološka služba do sada je mogla pratiti kontakte zaraženih, ali to vrlo brzo neće biti moguće jer će ih biti previše. Sada je red na nama da preuzmemo dio odgovornosti i pomognemo našim službama. Nemojte o pozitivnom rezultatu testiranja obavijestiti samo vaše najbliže – javite svima s kojima ste kontaktirali! Moramo biti odgovorni i iskreni jedni prema drugima.

Svi smo u svojim domovima, zabrinuti, uplašeni, nervozni… Ali ne smijemo zaboraviti da su naši doktori i medicinsko osoblje i dalje na svojem poslu, gdje se nalaze u situaciji na koju ih nitko nije mogao pripremiti, suočeni s izazovima kakve nikada nisu vidjeli. Moramo ih podržati!

I ne samo njih, nego i sve one koji će idućih sedmica nastaviti raditi – policiju, vatrogasce, vojnike, radnike u trgovinama, vozače, dostavljače, poštare, novinare, radnike u komunalnim službama, radnike u firmama…

Ulazimo u fazu epidemije na koju smo vas pokušavali pripremiti proteklih sedmica koliko god smo mogli. Neke smo stvari predvidjeli, a neke previdjeli. To je tako. I mi smo samo ljudi. Izdržali smo brojne optužbe, uvrede i insinuacije i nastavili neumorno objavljivati tačne informacije, jer je naš jedini interes dobrobit svih naših sugrađana.

Mi nismo “ovlaštene osobe” niti plaćenici – mi smo obični građani baš kao i vi – sa svojim obiteljima i poslovima i svakodnevnim obavezama.

Možda smo samo malo ranije prepoznali opasnost situacije u kojoj se danas nalazimo i odlučili nešto poduzeti.

Molimo vas sve na mirno, razborito i odgovorno ponašanje i pozivamo da nas i dalje pratite!

Podijelite ovu poruku, jer ovo zaista jest najvažnije što ste danas pročitali.

SANA UJEDINJENA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA!