Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje Unsko-sanskog kantona svake godine vrši raspodjelu sredstava iz ekoloških naknada. Radi se o finansijskim sredstvima s kojima se finansiraju ekološki projekti, a juče su u Bihaću potpisani sporazumi o dodjeli grant sredstava općinama Sanski Most i Ključ.

Ekologija 1

Kantonalni ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Jasmin Burnić, i načelnici Sanskog Mosta i Ključa, Faris Hasanbegović i Nedžad Zukanović, potpisali su Sporazume o dodjeli granta za implementaciju projekata koji se odnose na unapređenje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša. Pomenuta sredstva biće uložena u dva veoma važna infrastrukturna projekta. Tako je Sanskom Mostu dodijeljen iznos od 100. 000 maraka s kojim će se finansirati nastavak izgradnje kanalizacionog sistema u Prvomajskoj ulici, naselje Zdena, dok će u općini Ključ iznos od 15. 000 maraka poslužiti u svrhu sufinansiranja projekta izgradnje kanalizacione mreže u naselju Biljani.

Ekologija 2 1024x576

Kako je istakao načelnik Hasanbegović, općina Sanski Most ova sredstva uložiće u jedan od najznačajnijih projekata iz zaštite okoliša posljednjih godina, a radi se o milionskom projektu koji se ne može provesti bez pomoći viših nivoa. Implementacijom navedena dva projekta u općini Ključ i općini Sanski Most, dat je doprinos na unapređenju komunalne infrastrukture kojom će se unaprijediti stanje okoliša i kvaliteta življenja u ove dvije lokalne zajednice. Inače, Unsko-sanski kanton je jedini u Federaciji BiH, koji vrši raspodjelu prikupljenog novca iz ekoloških naknada.

Ministarstvo građenja , prostornog uređenja i zaštite okoliša ove godine iz ekoloških naknada raspolaže sa nešto više od  milion i sto hiljada maraka i biće podijeljene na različite projekte energetske efikasnosti, zbrinjavanja otpadnih voda te drugih ekoloških akcija. Javni poziv za korištenje sredstava iz ekoloških naknada otvoren je do 20. augusta, a za razliku od ranijih godina, općine umjesto jednog mogu aplicirati sa tri projekta.

INFO menu

budzetzagradjaneBanner

Video prezentacija

ekobisbanner

Općinski Načelnik

Faris Hasanbegovic
Načelnik općine
prof. Faris Hasanbegović

Lista Projekata

servis48

PROMOTIVNI VIDEO INVESTICIONI POTENCIJALI