Svečanom akademijom koja je održana u prostoru gradskog kina u Sanskom Mostu obilježena je desetogodišnjica postojanja i rada Opće bolnice.

Istaknuto je kako je sanska bolnica projekat koji je u proteklom periodu u potpunosti pokazao svoje opravdanje, a danas ova ustanova ima ogromnu važnost u brizi i čuvanju zdravlja građana koji žive na prostoru Sanskog Mosta i susjednog Ključa.

bolnica 01

Političko administrativno uređenja države u poslijeratnom periodu uzrokovalo je velike probleme kada je u pitanju zdravstvena zaštita građana Sanskog Mosta, obzirom na udaljenost Kantonalne bolnice u Bihaću i put koji je samo u jednom pravcu dugačak 120 kilometara. Bila je to nepremostiva udaljenost, posebno u zimskim uslovima, kada puteve preko Grmeča okuju snijeg i led, a mnogi životi su izgubljeni na putu Sanski Most- Bihać. Bila je to tada jedinstvena situacija da je jedan grad toliko udaljen od opće bolnice i sve je to komplikovalo da se građanima pruži kvalitetna zdravstvena zaštita.

Zbog toga se rodila ideja o osnivanju opće bolnice koja bi bila na usluzi Sanjanima, ali i komšijama iz Ključa, pa i povratnicima u susjedni entitet. Krajem maja 2008. godine dolazi do zvaničnog otvaranja Opće bolnice koja tada ima četiri osnovna odjela: hirurgiju, pedijatriju, ginekologiju i interni odjel i minimalan broj kadra za početak rada.

bolnica 14 1024x576

U deset proteklih godina u Općoj bolnici Sanski Most obavljeno je na hiljade težih i lakših operacija, hospitalizirano na desetine hiljada pacijenata, spašeni brojni ljudski životi, a rođen je i veliki broj novorođenčadi.

Prisutnima su s eovom prilikom obratili načelnici općina Sanski Most i Ključ, Faris Hasanbegović i Nedžad Zukanović, kao i direktor Opće bolnice dr. Mustafa Avdagić, koji je govorio o trnovitom putu osnivanja i uzdizanja ove ustanove. Opća bolnica je danas renomirana zdravstvena ustanova koja se jednostavno saživjela s ovim gradom, uspješno radi i funkcioniše na radost svojih pacijenata i uposlenika.  Inkorporirana je u socijalno zdravstveni sistem  Unsko sanskog kantona i pored Kantonalne bolnice „Irfan Ljubijankić“, djeluje kao ustanova sekundarne zdravstvene zaštite.

bolnica 15 1024x576

Danas ima 95 zaposlenih, od toga 11 doktora medicine specijalista, 2 subspecijalista,  6 doktora medicine, 57 zdravstvenih tehničara i 21 nemedicinskog radnika. Između ostalog Opća bolnica danas obavlja usluge iz visokodiferencirane tercijarne kliničke zdravstvene zaštite na polju abdominalne hirurgije, što predstavlja najviši nivo zdravstvene zaštite.

Ovom prilikom uručena su povelje, plakete, priznanja i zahvalnice svima koji su doprinijeli osnivanju i podizanju Opće bolnice, a nakon svečane akademije priređeno je veliko druženje zdravstvenih radnika na kojem je nastupio poznata estradna zvijezda, Amir Kazić Leo, inače rođeni Sanjanin.

INFO menu

budzetzagradjaneBanner

Video prezentacija

ekobisbanner

Općinski Načelnik

Faris Hasanbegovic
Načelnik općine
prof. Faris Hasanbegović

Lista Projekata

servis48

PROMOTIVNI VIDEO INVESTICIONI POTENCIJALI