Arhiva

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA STRADANJA U LOGORU KRINGS

Krings 1

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most i Mjesne zajednice Stari Majdan, juče je upriličena posjeta bivšem logoru „Krings“. Na ovom mjestu su evocirane uspomene i obilježena 25. godišnjica stradanja logoraša u ovom logoru. Logor „Krings“ je formiran početkom agresije na Općinu Sanski Most od strane tadašnjih srpskih vlasti. Riječ je o hali istoimenog preduzeća, kroz koju je u periodu od 30. maja do 27. avgusta 1992. godine prošlo oko 700 logoraša. Među njima je bilo oko 500 muškaraca, dok su ostalo bili žene, djeca i starci.

Krings 2

Formiranju ovog logora prethodio je široki napad srpskih snaga na Stari Majdan, ali i susjedna sela Staru Rijeku i Briševo. Tom prilikom izvršen je stravičan zločin nad nedužnim civilima, najveći dio mještana prognan je iz svojih kuća, veliki broj stambenih objekata je uništen ili spaljen. Muškarci, žene i djeca iz Starog Majdana zatočeni su u halu „Krings“, koja je bila jedna vrsta koncentracionog logora za građane nesrpske nacionalnosti. U ovom logoru, nakon etničkog čišćenja, bili su zatočeni mještani i sa desne obale rijeke Sane, naselja Aganovići i Karići, kao i dijelovi Banjalučke i Stanične ulice.

Krings 3

Ovdje su logoraši fizički i psihički maltretirani i izgladnjivani, uz brojna druga kršenja ljudskih prava, od čijih posljedica su umrle dvije osobe. Od posljedica brutalnog premlaćivanja, preminuo je Munib Mašić, a ovom prilikom, prisutnima se obratio njegov sin Meho. Predsjednik Udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, prilikom obraćanja još jednom je naglasio kako brojni zločini počinjeni u periodu agresije još uvijek nisu stavljeni pod lupu pravde, a njihovi naredbodavci i izvršioci nikad nisu procesuirani. Na spomen ploču koja je podignuta ispred ulaza u nekadašnju halu „Krings“ delegacije su položile cvijeće te je učenjem fatihe i minutom šutnje odata počast svim nevinim žrtvama.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Vodostaj rijeke Sane

univeritetBIHAC

Karta grada

KartaMALA

Industrijska zona

Sejkovaca

Općinski Načelnik

Faris Hasanbegovic
Načelnik općine
prof. Faris Hasanbegović

RTV Sana | sanartv.ba

Lista Projekata

INFO menu

servis48

PROMOTIVNI VIDEO INVESTICIONI POTENCIJALI