Arhiva

IZLOŽBA SLIKA DŽAFERA CERIĆA

Dzafer 1

Izložba umjetničkih djela poznatog sanskog slikara Džafera Cerića, svečano će biti otvorena sutra u prostoru Gradske galerije u Sanskom Mostu s početkom u 20 sati. Izložba nosi naziv „Bosna i Hercegovina za vrijeme austrougarske vladavine“. Ovo je inače 38. po redu samostalna izložba Džafera Cerića, a slike koje će ovog puta izložiti inspirisane su periodom kada je Austrogarska Monarhija vladala prostorom Bosne i Hercegovine u periodu od 1878. do 1918. godine. Cerić kaže kako slike pripadaju periodu ciklusu „realizma“, te da je izložba pokušaj da se ovjekovječe običaji, nošnja i način života naših predaka u pomenutom vremenskom periodu.

Dzafer 2

Izložbu će svečano otvoriti premijer Vlade USK, Husein Rošić, a očekuje se prisustvo velikog broja poklonika umjetnosti i Cerićevog likovnog stvaralaštva. Džafer Cerić je jedan od najznačajnijih likovnih stvaralaca na prostorima bivše Jugoslavije kada je je riječ o naivnoj umjetnosti, koja je njegov omiljeni umjetnički izražaj, premda se on okušao i u drugim umjetničkim pravcima o čemu svjedoči i izložba koja će se sutra upriličiti.

 

Džafer Cerić izlaže od 1974., i do sada je imao je 35 samostalnih i 135 kolektivnih izložbi širom svijeta, a ilustrovao je i nekoliko knjiga poznatih pjesnika i proznih stvaralaca. Džafer Cerić je izlagao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, zatim u Njemačkoj, Španiji, Mađarskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Japanu i dobitnik je brojnih nagrada za svoje umjetničko djelo.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Vodostaj rijeke Sane

univeritetBIHAC

Karta grada

KartaMALA

Industrijska zona

Sejkovaca

Općinski Načelnik

Faris Hasanbegovic
Načelnik općine
prof. Faris Hasanbegović

RTV Sana | sanartv.ba

Lista Projekata

INFO menu

servis48

PROMOTIVNI VIDEO INVESTICIONI POTENCIJALI